Ideální pivo na Valentýna

Letošní svátek zamilovaných jsme bohužel odkázáni slavit doma. Co si uvařit, s tím vám asi neporadím, ale můžu vám poradit, jaké zvolit pivo, abyste ozvláštnili vaší romantickou večeři. Zapomeňte tento rok na víno a zkuste sáhnout po dobrém pivu. Jaké tedy vybrat?

Pokud se chystáte mít spíše lehčí večeři (drůbež nebo ryby) a zároveň máte rádi klasické chutě, rozhodně neuděláte chybu poctivým ležákem Krasohled od pivovaru Falkon. Oceňovaný a krásně vyvážený ležák s příjemnou hořkostí. Pokud jste fanoušky svrchně kvašených piv zkuste jít do nějakého lehčího světlého Ale, jako je třeba Robin Ale od Zichovce nebo Autumn Lullaby od Axiomu. Obě piva jsou hořká a zároveň krásně plná ovocných a pryskyřičných tónů.

Chystáte-li ovšem večeři těžší nebo nějak pikantní (burgery, hovězí steak, hot wings, apod.) je potřeba zvolit i patřičný kalibr! K těmto typům jídla se nejlépe hodí pivní styl IPA, a to hlavně pro svou výraznou hořkost, která tvoří ideální kombinaci s podobnými jídly. Za zmínku stojí rozhodně žitná IPA Soutock z pivovaru Proud, která má příjemné chlebově hutné tělo doprovázené vysokou hořkostí nebo pro milovníky šťavnatých New England IP Nectar of Happiness od Zichovce s tóny tropického ovoce a příjemnou hořkostí. Samozřejmě ale ne každý je fanouškem tohoto stylu a pokud byste chtěli ležák, určitě neuděláte chybu třeba výše zmíněným Krasohledem. Za mě by se ale k těžším jídlům více hodil ležák New Březinka od PePe, lehce chmelený americkým chmelem, který dodává typicky ležákovému tělu a žateckému chmelu vyšší hořkost a aroma, proto se krásně snoubí i s těmito jídly.

Nesmíme zapomínat na dezert, protože co by to bylo za Valentýna bez dezertu? K němu nemohu doporučit nic jiného, než dva skvělé stouty. Tím prvním je Sacher od MadCatu, do kterého bylo přidáno kakao a meruňky, čímž máte doslova proslulý vídeňský dezert v tekuté podobě. Druhou variantou je Never Too Old od pivovaru Sibeeria s kokosem, který vás okouzlí svou hutností a příjemnou kombinací pražených sladů s kokosem.

Ale kdyby přeci jen byla poptávka po tom víně, mám poslední dva tipy, které udělají stejný (možná i větší) chuťový zážitek. Pivovar Wild Creatures udělal pivo Grapes of Moravia - divoce kvašené pivo, které kvasilo v dubových sudech a do kterého byly přidány hrozny odrůdy Cabernet Moravia, takže dostanete to nejlepší z obou světů. A posledním tipem je cidre od cidrérie Kliment, což je vínu nejpodobnější. Zkvašený jablečný mošt, který ještě dozrává v lahvi - krásně perlivý a příjemně svěží.

Zpět do obchodu