Původně jsem chtěl psát o tomto stylu až v pozdějších článcích z tohoto seriálu, ale jelikož je tento pivní styl velmi rozšířený, oblíbený a i hojně zastoupený na mém eshopu, rozhodl jsem se trochu přeskočit. Navíc tento styl považuji za ten, co odstartoval revoluci malých řemeslných pivovarů. Díky "znovuobjevení" tohoto piva začalo vznikat spoustu nových pivovarů, které se nebáli s pivem experimentovat a popustit uzdu své fantazie. V dnešní době je mnoho verzí této klasiky a tak se v tom občas může někdo ztratit. Chtěl bych tedy kromě nějaké menší historie a specifikací to tu pojmout i jako představení nejčastějších a nebo nejoblíbenějších.
Historie
IPA, neboli India Pale Ale, není indické pivo, jak by se mohlo zdát. Je to pivo původem z Anglie a k názvu se pojí příběh, možná legenda (nevím totiž na kolik je to pravda), který stojí za jejím názvem. Byly totiž doby, kdy byla Velká Británie koloniální velmoc. Jednou z těchto kolonií byla i Indie. V té byli britští vojáci a hrozně se jim stýskalo po jejich pivu. Jenže v té době nebyly možnosti jako pasterace nebo chlazené kontejnery, které dovezou pivo ve skvělé kondici přes celou zeměkouli. Takže jak to udělat? No a pár chytrých hlav uvařilo silně chmelené pivo. Chmel totiž nemá v pivu dávat pouze hořkost a aroma, ale působí i jako konzervant. A tento Ale nachmelili opravdu řádně, pivo nalahvovali a poslali do Indie. Za tu cestu pivo dozrálo v lahvích a bylo v nejlepší formě přesně po příjezdu do Indie. Tady by příběh mohl končit, jenže ti vojáci se časem samozřejmě vrátili do vlasti a to pivo jim chybělo. Protože ostatní piva nebyla tak hořká, výrazná a přišlo jim, že pijí spíš vodu. Tím se tedy stalo, že se tento India Pale Ale dostal i do hospod v Anglii. Ale dost historie, pojďme se podívat na specifikaci jednotlivých stylů. Bude to zkratkovité, jelikož je variant opravdu hodně, tak vás nechci zbytečně unavovat čtením a zahlcovat informacemi.
India Pale Ale (IPA)
Klasická IPA je zlatavé až měděné barvy, stupňovitost by měla být mezi 13 - 16 °, střední až vyšší hořkosti a bohaté, květinové, chmelové aroma, někdy až bylinné, kořeněné nebo zemité. Původní IPA byla chmelená hlavně anglickými odrůdami chmelu, dnes se stále častěji používají americké chmelové odrůdy (potom se někdy používá výraz American IPA, nebo AIPA).
Double IPA (Imperial IPA)
Tato IPA je specifická tím, že se velmi silně chmelí a zároveň má větší obsah alkoholu. Stupňovitost mívá od 16 do 20 °, velmi výrazná hořkost, velmi výrazné chmelení hlavně za studena. Celkový dojem je hodně komplexní - hutné sladové tělo, mohutná nálož chmelového aroma s doznívající hořkostí a lehkým až středním alkoholovým závěrem.
Black IPA
Jak si můžete odvodit, jedná se o tmavou variantu klasické IPY. Kombinace výrazného chmelení a tmavých sladů, které se krásně doplňují a ani jedna z těchto složek by neměla mít navrch a mělo by dojít k rovnováze mezi ovocnou, pryskyřičnou chmelovou chutí a karamelovostí až čokoládovým aroma.
Double dry hopped IPA (DDH IPA)
Dry hop je technika, kdy se přidává chmel hlavně na aroma, tzv. za studena. V momentě, kdy neprobíhá var, uvolňuje se hlavně aroma chmele, místo hořkosti. Tato technika se u IP používá standardně, ale v menší míře, než v tomto případě. Takže tato IPA je dvakrát za studena chmelená a tím má daleko větší aroma.
New England IPA (NEIPA)
V poslední době asi nejoblíbenější styl, nejen u českých pivovarů. Typická pro ni je zakalenost, která po nalití do sklenice připomíná spíše nějaký ovocný džus než pivo. A další typická vlasnost je výrazné chmelové aroma, které je způsobeno chmelením hlavně na aroma, místo na hořkost. Takové pivo má často tóny tropického ovoce a tělo je spíše lehčí. Zkrátka chmel a jeho aroma v hlavní roli.
West Coast IPA
A z východního pobřeží USA se přesuneme na to západní, kde hraje prim úplně jiný typ. IPA se zde vaří s velkým důrazem na hořkost, která vás úplně sestřelí. Bohaté citrusovo-pryskyřičné aroma, hutné tělo a jen střední chmelové aroma - to je v kostce tento styl. Takže je to opravdu přesný opak NEIPy.