Je točené lepší než lahvové?

Otázka stará snad jako pivovarnictví samo - je lepší točené nebo lahvové pivo? Odpověď není tak jednoduchá jak by se mohlo zdát. Kdysi dávno, v dobách, kdy tu moc malých pivovarů nebylo a kdy jsem ještě chodil do hospody na piva z velkých pivovarů, jsem měl jednoznačnou odpověď - lepší je točené! Když si totiž dáte Plzeň v hospodě a nebo v lahvi, kterou koupíte v místním supermarketu, tak je to sakra rozdíl. Jenže dnes se nedokáži přiklonit ani na jednu stranu. A jako vždycky je to hodně o kontextu. Záleží totiž na hodně faktorech, které bych chtěl s vámi probrat a které hrají velkou roli v tom, jestli si pivo užijete více z lahve nebo z výčepu.

Péče o pivo

Jedná se asi o nejdůležitější faktor pro to, abyste si vychutnali jak točené tak lahvové. Pokud výčepní nečistí trubky, nepoužívá pořádně umyté, studené a mokré sklenice, nepoužívá na stáčení vhodné plyny nebo nemá správně nastavené chlazení. Ale platí to i o lahvovém - pivo může být při stáčení oxidováno, špatně vymyté nebo špinavé lahve a nebo špatně uzavřená (a tím propustná láhev) mohou udělat z perfektního piva něco nepoživatelného. Velký vliv mají i PET lahve, které jsou sice oblíbené, ale plast je lehce propustný a tím pádem tam dochází k mikrooxidaci, která se po nějaké době objeví. Už chápete, proč mám v nabídce pouze skleněné lahve a plechovky?

Pasterace, filtrace

Kolikrát nějaké pivo chutná skvěle na výčepu, ale nic moc v lahvi. Může to být právě tím, že v sudu je nepasterované a/nebo nefiltrované a do lahve se pasteruje a filtruje. To ovšem neznamená, že by to nějak výrazně zkazilo jeho chuť - hraje tam podíl i jiný faktor, o kterém si budeme povídat v dalším bodě - ale samotný proces pasterace nebo filtrace připrav pivo o část chuťových vlastností. Ověřil jsem si to na vlastní kůži, když jsem kdysi vyráběl cider - po několika měsících ležení byl naprosto skvělý, jemně nasládlý s příjemnou jiskřivou kyselostí. Po pasteraci, filtraci a stočení do lahví to byl úplně jiný produkt, kde se ta jemná sladkost ztratila a celý výsledek byl spíše plošší, oproti původnímu, surovému stavu.

Skladování

To že je pivo pasterované nebo jakkoli jinak upravené ještě nemusí znamenat katastrofu, pokud bude dobře skladováno. Měl jsem piva z lahve, která byla pasterovaná nebo filtrovaná a přesto byla velmi dobrá, srovnatelná s čepovaným. Tak v čem byl problém? Ano, jak hovoří nadpis, ve skladování. To, že máme nějaké pivo pasterované nebo filtrované ještě neznamená, že jej můžeme skladovat špatně. Pivo jsme upravili, aby bylo stabilní - zkrátka, aby se v něm již nevyskytovaly živé kvasinky, které by v lahvi (nebo sudu) rozjely svou činnost a tím se pivo zkazilo. Takže teoreticky se dá skladovat, na rozdíl od "živých" piv, klidně v pokojové teplotě. Ale to neznamená, že další látky obsažené v našem milovaném nápoji mohou. Pivo je plné nejrůznějších látek z chmele, sladu, ale i samotných kvasinek, které pivu propůjčují svou chuť, barvu nebo aroma. A tyto látky reagují se světlem, v teplém prostředí a nebo dlouhým skladováním degradují. Takže i pasterované pivo je nejlepší skladovat v chladu bez přístupu světla a nejlépe v tmavé lahvi, plechovce a nebo sudu.

 

Abych to nějak způsobem shrnul na závěr. Pokud kupujete čerstvé pivo, o které bylo dobře postaráno a správně jej skladujete jak vy tak prodejce, vychutnáte si skvěle i lahvové pivo. Kolikrát je lahvové lepší než točené, pokud se výčepní neumí o pivo postarat. U mě ale nemějte strach. O lahve se starám přesně podle všech zásad a tak si můžete být jistí, že ode mě budou piva vždy ve skvělé kondici.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení