Jak začít? 3. díl - Varna

Takže.. Už jsme si vybrali z čeho vlastně chceme vařit a teď se podíváme na typy varen, jaké si domů můžeme pořídit. V tomto článku se zaměřím hlavně na vaření ze surovin. Tedy vaření přímo ze sladu s pomocí rmutování. Dá se samozřejmě cokoliv z níže uvedeného použít i na vaření ze sladového výtažku, ale počítám, že každý z vás časem bude chtít vařit ze surovin, soustředím se tedy hlavně na tento aspekt. Pokusím se každou variantu nějak shrnout a vypíchnout její výhody a nevýhody.

1) All-in-one systémy

Ideální řešení pro všechny, kteří nemají místo nebo nechtějí řešit stavbu varny. Jedná se o pivovary Grainfather, Brewster Beacon apod. V podstatě se jedná o zařízení, ve kterém provedete rmutování, scezování i chmelovar. Jsou na elektřinu a většinou mají možnost nastavení rmutovacího programu, který vše dodržuje bez nutnosti vaší přítomnosti. K nim už vám stačí pořídit pouze nějaký chladič, kvasnou nádobu, případně lednici na kvašení a ležení piva. Na co si musíte dát pozor je možné připalování během rmutování. Tyto systémy jsou většinou dělané na systému recirkulace pomocí čerpadla. Mají výpustní ventil a scezování je vymyšlené buď pomocí falešného dna, nebo pomocí sladového koše.

Mezi výhody patří jednoznačně jednoduchost ovládání, mobilita celého zařízení a skladnost. Nevýhoda je v ceně celého zařízení a pro někoho může být nevýhoda vaření pouze infuzním rmutováním.

2) Hrnce a kutilství

Cesta, kterou jsem se vydal já. Ne snad, že bych byl nějaký kutil, spíš naopak. A právě proto to byla pro mě výzva. V podstatě se jedná o stavbu vlastní varny s použitím hrnců a dalšího vybavení. Vše musíte vyřešit vy. Jak se bude dílo ohřívat? Jak se bude scezovat? Kolik hrnců budu potřebovat? Jak budeme vše přetahovat do druhého hrnce nebo do kvasné nádoby? A další a další otázky. Záleží jen na vás, jak začnete, jak budete pokračovat. Já osobně svou varnu vylepšuji s každým vařením. Vždy dokoupím něco nového o co varnu rozšířím. Ale o mé varně někdy příště.

Výhodu bych zde viděl v ceně. Může být sice také vysoká, ale dá se kupovat postupně. Navíc můžete začít s jedním hrncem a vařit z výtažku a postupně dokupovat vybavení a tím se zlepšovat. Další výhoda je variabilita, se kterou si můžete svou varnu postavit a přizpůsobit. Nevýhodou je, že ne všechno bude fungovat, jak si představujete.

Závěr

Věřím tomu, že někteří kolegové domovařiči najdou i nějakou třetí možnost. Většinou je to zavařovací hrnec s vyndanou pojistkou, aby mohl probíhat var bez vypnutí ohřevu. Jde to, ale já úplně nejsem fanoušek podobného řešení. Buď to bude pro vás vyhozený čas a peníze, které můžete investovat do lepší varny nebo se může stát i nějaká závada na hrnci a časem vás bude čekat další investice (v lepším případě). Zavařovací hrnec je super pomocník, ale spíše jako hrnec na vyslazovací vodu než přímo varna.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení