Párování piva s jídlem

O párování vína s jídlem určitě slyšel každý. Ale stejně dobře, a možná ještě o něco lépe, se dá párovat pivo s jídly. Důvod je stejný jako u vína - umocnit zážitek. Spojit skvělé jídlo a skvělé pivo je to nejlepší, co můžete udělat. Ale jak na to? Ukážu vám jednoduchý návod, jak postupovat při párování pivních stylů. A stejně jako všude jinde - nic není dogma, je to jen orientační návod, jak si třeba ozvláštnit večeři a nebo vybrat pivo na vaše letní grilování.

Světlé ležáky

Je jedno jestli to bude spíš americký styl, německý styl a nebo český styl ležáku. Důležité je ta základní charakteristika - světlý, příjemně řízný s jemnou chutí a příjemně hořkým dozvukem. Tento typ piva je nejvhodnější ke kuřecímu, k mořským plodům nebo sýrům.

Blonde ale

Tento styl se vyznačuje především jemnou sladovou chutí s lehkou až střední chmelovou hořkostí. Díky tomu se skvělé hodí ke sladkým, pálivým a nebo kořeněným jídlům.

Weizen

Příjemná sladko-kyselá chuť a hlavně nezaměnitelné kvasničné aroma hřebíčku a banánů - to je typické pro německá pšeničná piva. Pokud vaše jídlo obsahuje kyselé nebo kořenité chutě (typicky třeba hořčice, křen nebo nakládačky) weizen dokáže tyto chutě nádherně podtrhnout.

Pale ale

Stejně jako s ležákem - je jedno jaký přesně styl to je. Největší prim tu hraje jeho robustní chmelové aroma, ale přitom střední hořkost. Proto nejlépe vynikne s kořenitými, uzenými a nebo velmi aromatickými jídly.

IPA

Vysoká hořkost a velmi výrazné chmelové aroma - typické vlastnosti pro tento pivní styl. A proto je celkem jasné, že na takové pivo je potřeba silný kalibr. Jídla párovaná s tímto stylem by měla být výrazně slaná, kořenitá, smažená a úplně nejlepší jsou burgery.

Amber ale

To nejlepší z obou světů - to by aspoň řekl klasik. Oproti pale ale je amber ale mnohem plnější ve své sladovosti. A tato příjemná sladová chuť je doprovázena velmi vyváženým chmelovým aroma a hořkostí. Proto je nejvhodnější jej párovat s burgery, pálivými křidélky a obecně s kořenitými jídly. Vhodný je též ke smaženým jídlům, pizze a nebo steakům.

Irish red ale

Na tenhle typ piva se u nás moc nevyskytuje, ale přesto ho sem zařadím. Je typický pro své krásně plné tělo s lehkým nádechem do karamelu. Chmel je tam cítit jen lehce a má spíše zemité až květinové tóny. Nemůžete šlápnout vedle, pokud k podobnému pivu budete podávat nějaká výrazná, kořenitá nebo uzená (případně nakuřovaná) jídla. Hovězí, grilované kuřecí a nebo žebra se zdají jako velmi vhodná varianta.

Porter

Portery se vyznačují čokoládovou chutí a příjemným praženým závěrem. Osobně bych doporučil porter k červenému masu - vepřově, hovězí, ale i třeba k lososovi. Skvělé je i k jakémukoli grilovanému masu, párkům, klobásám a nebo slanině.

Stout

Stouty mají většinou plnou čokoládovou až kávovou chuť. Proto je nejvhodnější je kombinovat právě s pečenými, praženými nebo uzenými jídly. Skvělé jsou i k dezertům, slaným jídlům a nebo grilovanému masu.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení