Irský čokoládový dort Guinness
Přinášíme tip, jak obohatit stůl každého milovníka piva. Tentokrát však nepůjde o žádný povedený ležák nebo neobvyklý speciál, ale o sladký dezert, kde bude pivo jednou z hlavních přísad.
Na Guinness Cake budete potřebovat:
Korpus
- pivo typu stout 250ml
- máslo nebo máslová hera 250g
- kakao 85g
- cukr moučka 400g
- vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- podmáslí 140ml
- hladká mouka 280g
- kypřící prášek ½ lžičky
Krém
- máslo nebo máslová hera 55g
- cukr moučka 300g
- čerstvý smetanový sýr 125g
- kakao na posypání
Postup
Předehřejte troubu na 170°C. Pivo nalijte do hrnce, přidejte máslo (heru) a na mírném plameni nechte rozpustit. Poté odstavte z plotny a vmíchejte kakao a cukr. V další nádobě smíchejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a opatrně vmíchejte do hrnce s pivem a máslem. V další nádobě smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a přidejte do směsi s pivem. Těsto dobře zpracujte a nalijte do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečte asi 45 minut. Pro jistotu ověřte špejlí, zda není dort ve středu syrový. Nechte dort vychladnout a mezitím si připravte krém. Vyšlehejte máslo (heru) se smetanovým sýrem a cukrem do hladké konzistence. Krém by měl být jemný a nadýchaný. Dort můžete krémem lehce nazdobit a aplikovat po stranách nebo ho rozkrojit a promazat. Nakonec posypte kakaovým práškem. Dobrou chuť!