Métaphore Brewery

Určitě už jste někdy slyšeli pojem naturální vína. V případě tohoto projektu Jirky Sládka by se hodilo použít výraz naturální pivo - jedná se o divoká, rustikální piva. Jirka Sládek se v současné době stará i o projekt Fenetra pivovaru Clock, což je projekt zaměřený hlavně na divoká piva a rozhodně v dohledné době jej chci zařadit do nabídky. Podařilo se mi od tohoto projektu koupit před časem dvě piva, která jsem ochutnal a chtěl bych vám přiblížit své postřehy z této mini degustace.

Glowing Green

Pivo bylo kvašeno technikou mixed fermentation, což znamená, že po primárním kvašení klasickými pivovarskými kvasinkami přichází druhé kvašení, které probíhá pomocí divokých kvasinek. Po primárním i sekundárním kvašení se pivo uložilo do dubových sudů, kde bylo velmi štědře za studena chmeleno moderními německými a americkými odrůdami chmele. Zaujala mě na první pohled nádherně zlatá barva a pronikavá vůně po nalití do sklenice, aniž bych jakkoli přičichl. Po napití je cítit příjemná kyselost s kořenitými tóny. Dochuť je příjemně sladko-kyselá připomínající jablka s malou chmelovou linií, která celý zážitek jen lehce podtrhuje a nijak nepřekrývá.

Glowing Green

Other Eyes

Ještě než se pustím do hodnocení, budu zde lehce parafrázovat autorův popis tohoto piva: "Tohle bylo hledání mého vysněného piva, které stojí mezi dvěma světy - tradičním českým ležákem a rustikálním kouzlem starých piv." Ležák, s příměsí 30 % špaldy, který ležel 20 měsíců v dubovém sudu po bílém burgundském. Když jsem o tom napsal mému kamarádovi Jerseymu, byl nadšený už jen z toho popisu. Je celkem standardní, že se do sudů dávají tmavá silná piva (stouty, portery nebo barleywiny), ale ležák? Bral to jako potvrzení jeho názoru, že se stařit dá opravdu cokoli. A teď k samotnému pivu - krásně zlatavá barva a krásná, intenzivní vůně kombinující chmelové a vinné aroma, jsou to první, co vás zaujme. V chuti je jiskřivý náznak vína, který ale rychle ustoupí a je cítit chmelová hořkost a plné tělo. Příjemným překvapením pro mě je téměř nevýrazná chuť pšenice. Pivo jsem velmi podchladil a postupným oteplováním se chuť stále více rozvíjela. Ke konci byly cítit bylinné tóny s chmelově hořkým dozníváním. Celkový dojem je velmi komplexní - škála chutí, která vám exploduje na jazyku a nutí vás se znovu napít.

IMG_8837